Szentkatolna

Szentkatolna Kézdivásárhely mellett, a Feketügy folyó jobb partján terül el. A község a nevét középkori templomának védőszentje, Szent Katalin után kapta.

Zabola

Zabola Kovászna megye keleti részén, a Kézdivásárhelyi-medencében elterülő község. Neve a magyar zabla főnévből származó Zabla személynévből ered.

Ozsdola

Ozsdola Kovászna megye keleti részén, a Vranceai-havasok nyugati lábánál elterülő község. Nevét a néphagyomány egy Osd nevű székely és itteni birtoka alapján az Osd-ólja szóösszetételből magyarázza.

Gelence

Gelence Kovászna megyei község. Közigazgatásilag Gelencéhez tartozik Haraly, amelyet a kádárok falvaként emlegetnek. Korábban Gelencén kőolajat termeltek ki. A község neve a gerinc (hegygerinc) szóból eredhet.

Torja

Torja község a Torja-patak völgyében fekszik, 595 méter magasan, a Bodoki-hegység, a Csomád-hegytömb és a Torjai-hegység lábánál, a Kézdivásárhelyt Sepsibükszáddal összekötő 113-as megyei út mentén.

Csernáton

Csernáton Kovászna megyei község. Három falu tartozik közigazgatásilag hozzá: Csernáton (községközpont), Albis és Ikafalva.

Szentlélek

Szentlélek község a Kézdivásárhelyi-medéncében, a Kászon-völgyében terül el. A község lakosainak többsége mezőgazdasággal (krumpli és gabonafélék termesztésével), valamint állattenyésztéssel foglalkozik. A község gazdasági életében ugyanakkor a fafeldolgozás, a malomipar, sütőipar és a kereskedelem is jelentős szerepet játszik.

Kézdiszentkereszt

Kézdiszentkereszt Kovászna megye északkeleti részén, a Bodoki-hegység lábánál terül el, a Kézdivásárhelyt Lemhénnyel összekötő 114-es megyei út mentén. A község lakosainak többsége mezőgazdasággal (krumpli és gabonafélék termesztésével), valamint állattenyésztéssel foglalkozik, de a kőfaragás régi mesterségét is űzi néhány helyi mesterember.

Bereck

Bereck Kovászna megyei keleti részén, a Kézdivásárhelyi-medencében, a Bereck-völgyében fekszik. A település gazdasága a készruhaiparon, a fakietermelésen és –feldolgozáson, kereskedelmi tevékenységen, valmaint a mezőgazdaságon és állattenyésztésen alapszik.

Lemhény

Lemhény Kovászna megye északi részén, a Lemhény-patak alsó folyásánál, valamint a Nemere-hegység déli részén terül el, a Brassót Kézdivásárhellyel és Bákóval összekötő DN11-es országút mentén. A község gazdasága jellegzetesen a mezőgazdaságon és az állattenyésztésen alapul, de jelen van a készruhaipar, az élelmiszeripar (húsfeldolgozás) és a fafeldolgozás is.

Kézdialmás

Kézdialmás egy Kovászna megyei település. 2004-ben vált függetlenné Lemhénytől. A községhez két falu tartozik közigazgatásilag: Kézdialmás (községközpont) és Csomortán.

Esztelnek

Esztelnek a valamikori Kézdi-szék és a mai Kovászna megye északkeleti részén, a Keleti-Kárpátok lábánál fekvő település, amelynek alsó része sík területen, felső része pedig egy keskeny erdős völgyben fekszik.